čtvrtek 9. dubna 2009

RAWFOOD - Že prej mi chybí vápník



To mi dneska říkala mamina a taky odkud beru hořčík, B-komplex vitaminy atp.
Jen pro zajímavost jsem člověk kterej se stravuje pokud možno jen tím co je tzv "živé", nevařené ovoce, zelenina, občas oříšky, občas sušené ovoce.. Není to vůbec limitovaný výběr, naopak, do doby než sem to zkusil sem ani nevěděl kolik různého ovoce které neznám názvy ani chuťově existuje.
Když mi bylo řečeno co mi teď všechno chybí, přemýšlel sem, jak sem spíš mohl být naživu těch 17 let co sem nejedl žádnou zeleninu a ovoce jednou za uherský rok. Vitamin C sem musel mít v mínusus, B-komplex vitaminy minimální, aminokyselin maličko a celkově všech důležitých živin tak málo že dneska skoro nechápu jak sem to přežil. Akorát tělo to dávalo najevo docela silně - Bronchiální asthma, ekzémy na rukou, alergie, nachlazení a chřipky tak jednou za 5 měsíců, v zimě co měsíc, v 16. začaly úzkosti, časté průjmy a nevolnosti.. Téměř vše už vymizelo, ale o tom jindy a déle.
Holt schopnost těla vydržet je obdivuhodná. Díky bohu, nebo naneštěstí ?
Jediný reálný problém chybějící látky na který sem po už několikaměsíčním studiu literatury a internetu přišel, je nejspíš vitamin B12. Je to produkt bakterií, získává se z masa, trochu mléčných výrobků, hmyzu. Někdo namítne že i z různých potravin o něj obohazených, ale to nejsou spolehlivé zdroje.
Zvířata to řeší tak, teď mluvím např. o fruktožravých opicích které jsou nám blízko, že jedí hmyz. Buď nechťě s nějakými listy nebo plody, nebo i chtě si je například naberou na větvičku a křup. Stačí nám několik mikrogramů denně, což je v porovnání s ostatními vitamíny naprosté minimum, ostatní vitaminy se totiž měří v miligramech. Pro ty kteří nemají přehled, 0,001 miligramu je jeden mikrogram. Doporučená denní dávka vitaminu B12 se liší, je to od 3mikrogramů až myslím po 10.
Takže řešením by mohlo být sníst občas pár mravenců a člověk by měl klid. PRý máme zásoby B12 i na pár let, takže by to mohlo jít, ale zatím nemám moc představu že bych jedl mravence nebo jiný hmyz, takže sem zvolil suplementaci, koupil sem si za stovku balení 100 tablet a mám klid.
Dneska vám moc nebudu vysvětlovat že bílkovin a vápníku mám hodně a že maso ani mléčné výrobky nejsou nutné ani nic, to nechám na jindy. Spíš to měla být úvaha nad tím, že se divím, že sem byl živ na stravě bez všech důležitých látek asi 17 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat